Minule som knihou Web design handbook z vydavateľstva booQs načrtol smer ktorým sa budem chvíľu v recenziách uberať. Áno bude to o dizajne a inšpirácii a dnes predstavená kniha tieto požiadavky spĺňa ukážkovo.

Kniha má honosný názov 1000 grafických prvků a naozaj na vyše tristo stránkach ich tam toľko aj nájdete. Grafické prvky sú z rôznych oblastí a podľa toho tam nájdete rozdelené aj kapitoly.

Začína sa časťou Printng techniques čo obnáša knihy, vizitky, letáky a plagáty. Tá plynule prechádza do Manipulated surfaces – rôzne hmatateľné potlače, dierovania a hry s rôznymi vrstvami materiáli. Nasleduje časť Formats and binding zameraná na tvar a spracovanie. Ide o prehľad balení, brožúr, CD a podobne. V tejto časti získavajú produkty výrazný priestorový tvar.

Kapitola Add-on prináša ukážky rôznych dodatočných prvkov balenia – ide o visačky, našívacie etikety, previazania letákov a balíkov. Nasleduje časť Unique materials zameraná na netradičné materiály, ktoré sú do produktov zakomponované ako rôzne fólie, plasty, nite, drevo a dokonca aj kov.

Grapihic devices ukazje už viac ako nejaký celkový formát prezentovanie grafického spracovania – ilustrácie, nadpisy, detaily obalov kníh a plagátov, použitie fontov. Ide o pochopiteľne najrozsiahlejšiu časť knihy 1000 grafických prvků. Z väčšej časti v knihe sú ukážkami papierové produkty: krabice, knihy, letáky a vizitky. Vínimkou je zopár fliaš, tričiek či pixla farby.

Po dizajnérskej stránke ide o veľmi pekne spracovanú knihu, ktorá sama na svojom obale nesie niektoré grafické prvky, ktoré sú v knihe ukázané. Kniha má český názov a úvodník no zbytok zostal v anglickom originále. Ide o album fotiek a grafiky – pod jednotlivými ukážkami je len názov autora a krajina pôvodu, žiaden iný obkec nečakajte. Dokonca aj záverečná strana o autoroch je v angličtine. Napriek tomu, že kniha zobrazuje rôzne formy dizajnu z rôznych častí sveta tak všetky ukážky v nej majú rovnakých menovateľov a to minimalizmus, jednoduchosť a triezvosť. Tieto prvky sú aktuálne aj v súčasnej dobe.

Za knihou stojí Grant Design Collaborative. Toto americké dizajnérske štúdio vzniklo v roku 1996 a za tú dobu si vybudovalo značné meno vo svojej sfére. Nezameriava sa len na dizajn ale ponúka komplexne služby v oblasti stratégie, budovania značky a identity.

1000 grafických prvků vyšlo v roku 2009 vo vydavateľstve Slovart, z anglického originálu preložil Jan Kraml. V rovnakej edícii vyšli aj publikácie ako 1000 zbůsobů zpracovaní písma alebo 1000: obalový design. Knihu je možné za príjemnú cenu zakúpiť v online shope Gorila.sk.